Wat houdt een samenlevingscontract in?

Een samenlevingscontract is de meest laagdrempelige manier van het vastleggen van afspraken als je samen verder door het leven wilt gaan. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Verliefd, verloofd, getrouwd. Deze drie-eenheid bestaat nog, maar wordt steeds minder vaak gevolgd. Je hoeft niet te trouwen om samen te kunnen wonen, maar de basis die onder dat trouwen ligt -een aantal (juridische) afspraken- blijken wel degelijk zinvol. Voor wie niet wil trouwen, maar toch een aantal afspraken wil vastleggen, zijn er jaren geleden twee andere varianten in het leven geroepen; een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. 

Die laatste is het meest laagdrempelig omdat je er in principe niet voor naar een notaris hoeft. Je kunt samen je afspraken opschrijven, handtekeningen eronder en klaar is Kees. Briefje berg je op in de la, en haalt het eruit als het nodig is. Dat is makkelijk, maar niet altijd verstandig. In sommige situaties wordt er namelijk gevraagd naar een notarieel vastgelegd samenlevingscontract. 

Voor een samenlevingscontract naar de notaris

-Huis kopen

We zeiden het al; in princípe heb je er niemand bij nodig, maar in de praktijk blijkt dat nog wel eens anders te zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je samen een huis wilt kopen. Een hypotheekverstrekker zal dan vragen naar een notarieel vastgelegd samenlevingscontract. Met andere woorden, je kunt maar beter een samenlevingscontract bij een notaris laten vastleggen voor het geval je de woningmarkt opgaat. In dat samenlevingscontract kun je afspraken vastleggen. Je kunt uitgaan van het standaardcontract en daar eventueel op maat afspraken bij plaatsen of standaardafspraken wijzigen. Je kunt het contract op een manier laten opmaken die het beste past bij de persoonlijke situatie. Je regelt er ook de financiële zaken in zoals van welke rekening het maandelijkse hypotheekbedrag wordt afgeboekt, wie de kosten voor het huishouden op zich neemt, de verzekeringen, de hobby’s, het huurbedrag als je geen koopwoning hebt en ga zo maar door. Je kunt het allemaal samendoen, je kunt het ook verdelen naar inkomen of nog weer anders. In ieder geval geven financiële afspraken veel duidelijkheid. 

-Kinderen opvoeden

Het is belangrijk om te weten dat bij de komst van kinderen je met een samenlevingscontract niet automatisch beiden het ouderlijk gezag hebt. De moeder krijgt het ouderlijk gezag, de vader moet het kind erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen. Het eerste gaat vrij eenvoudig met het invullen van een formulier via de gemeente, voor het aanvragen van het ouderlijk gezag moet je bij de rechtbank zijn. Dat kan digitaal of schriftelijk. Eigenlijk ook best eenvoudig, je hebt er slechts een aantal documenten voor nodig die je bij de gemeente kunt aanvragen en waar kosten aan verbonden zijn. Die kosten verschillen per gemeente. Je hebt er geen advocaat voor nodig. Er zit wel een aantal voorwaarden aan zoals: de ouders moeten samen de aanvraag doen, de aanvrager moet juridisch ouder van het kind zijn, beide ouders moeten boven de achttien jaar zijn en niet onder curatele staan en samenleven met een samenlevingscontract. 

-Bij uit elkaar gaan

Het is goed om in een samenlevingscontract op te laten nemen of partners voor elkaar zorgen mocht de relatie eindigen. Dit kan in de vorm van partneralimentatie en ook is het belangrijk afspraken te maken over de pensioenregeling. Omwille van de kinderen is het belangrijk in een samenlevingscontract afspraken te maken over de zorg voor kinderen mocht de relatie eindigen. Zeker als deze minderjarig zijn. Wie betaalt de kosten voor levensonderhoud in de vorm van alimentatie, bij wie gaan de kinderen verblijven en hoe wordt de omgangsregeling georganiseerd. Als deze zaken worden vastgelegd, betekent dat veel zorgen minder mocht het misgaan. 

-Bij overlijden

Als één van beide partners overlijdt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de spullen en het huis overgaan op de langstlevende. Dat gebeurt niet automatisch. Sterker nog; als je niets regelt kan de familie van de overledene een deel van de inboedel en de waarde van het huis opeisen. Om dat te voorkomen sluit je bij het samenlevingscontract een verblijvingsbeding af. Dan is de langstlevende degene die de gezamenlijke inboedel en het huis erft. En daarmee veelal de mogelijkheid heeft in het huis te blijven wonen.  

Wat kost een samenlevingscontract? 

Iedere notaris heeft zijn eigen tarieven waardoor het lastig te bepalen is wat de kosten zijn. Je moet wel op een paar honderd euro rekenen. De goedkoopste variant is het een contract online opstellen en deze bij de notaris ondertekenen. Soms kan het financieel slim zijn om direct een testament op te laten maken. Daarin kun je nog meer zaken regelen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Als je toch al naar de notaris moet, kan dat in één keer geregeld worden.  

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.