Wat is het voordeel van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract zou je kunnen beschouwen als een basiscontract onder een relatie. Je kunt het allemaal regelen zoals je zelf wilt, en tegelijkertijd ben je je bewust van de financiële en juridische kanten van je relatie.

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap is er veel automatische geregeld. Het eigenaarschap van een koopwoning, de verdeling van bezit, de verantwoordelijkheid voor kinderen. Bij een samenlevingscontract is het belangrijk daar onderling afspraken over te maken, en dat doe je door middel van het opstellen van een samenlevingscontract. Het voordeel is dat je het zo kunt regelen zoals je beiden wilt.

Om niets over het hoofd te zien, kan het raadzaam zijn dit bij een notaris vast te laten leggen. Hij of zij zal je op alle punten wijzen waar je aan kunt denken. Ook zal aan de orde komen wat er gebeurt met bijvoorbeeld het huis of het pensioen als een van beiden overlijdt, of als je uit elkaar gaat.

Doe het op je eigen manier

Komt een van beiden te overlijden dan gaat zijn of haar pensioen niet automatisch naar de achtergebleven partner. Wil je dat wel zo regelen, dan moet je dat opnemen in het contract. Laat je hier goed over informeren.

Bij een koophuis is het belangrijk om vast te leggen of deze op beider naam komt te staan, of dat een van de partners de eigenaar wordt. Bij een huurhuis is een van beiden de hoofdhuurder en de kan medehuurder worden.

In het geval er kinderen komen of er al zijn, is het belangrijk de verantwoordelijkheid hiervoor goed op papier te zetten. Bovendien is het van belang dat als je beiden de verantwoordelijk neemt, de vader het kind of de kinderen erkent. Dat is bij een samenlevingscontract niet automatisch geregeld. Wat gebeurt er met de kinderen bij een scheiding of een overlijden van een van beide ouders? Ook daarvoor is het van belang en een ander op papier te zetten. Het voordeel is dat je het zo kunt doen zoals je zelf wilt en waar je beiden achter staat.

Het is belangrijk dat je elkaar de ruimte geeft om de zaken zo te regelen dat je daar allebei blij van wordt en dat er bij minder leuke zaken zoals het uit elkaar gaan of het overlijden van een van beiden, geen gesteggel ontstaat over bijvoorbeeld het huis en de bezittingen. Wil je bijvoorbeeld dat alle bezittingen van jou naar je partner gaan mocht je eerder komen te overlijden dan moet je dat in een samenlevingscontract vastleggen. Doe je dat niet dan gaan de spullen naar de familie en heb je er als partner geen recht op.

In alle gevallen hoef je niet naar de rechter als de relatie eindigt. Je kunt zelf vastleggen hoe je de zaken wilt verdelen als je uit elkaar gaat of het op dat moment in onderling overleg goed regelen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.