De kosten van een samenlevingscontract lopen van nul tot soms wel duizend euro. Waarin zit ‘m dat verschil, en wat krijg je voor je geld?
Aan een samenlevingscontract zijn kosten verbonden. Tenminste, als je deze bij de notaris opstelt. Je kunt het ook zonder een notaris doen, dan kost het je geen cent, maar dan heb je geen notariële akte. Dat heeft consequenties. Een overheidsinstantie of een hypotheekverstrekker zal altijd naar een officieel vastgelegd contract vragen.
Samenlevingscontract bij het kopen van een woning
Met name bij het kopen van een huis is dat samenlevingscontract dat je vastlegt bij de notaris onmisbaar. Je hebt je relatie dan financieel en juridisch goed onderbouwd, de afspraken zijn duidelijk en de hypotheekverstrekker weet wat hij ‘in huis’ haalt.
Samenlevingscontract en partnerpensioen
Hetzelfde geldt voor het partnerpensioen dat zonder een notarieel contract niet erkend is. Dit is van belang mocht de relatie eindigen. Bovendien heb je zonder de notaris geen verblijvingsbeding. Wat dat is leggen we in de volgende alinea uit.
Samenlevingscontract bij overlijden
De tenaamstelling van het koophuis en de financiën zijn natuurlijk niet de enige afspraken die in een samenlevingscontract worden opgenomen. Het gaat er ook om wat er gebeurt als een van beiden overlijdt. Vaak wordt daarom ook een verblijvingsbeding in het contract opgenomen zodat de gezamenlijke inboedel en het huis overgaan op de langstlevende. Dan is er geen testament nodig, en kan er eigenlijk geen onenigheid over ontstaan, bijvoorbeeld met familieleden van de overleden partner.
De kosten van een samenlevingscontract
Verschillende notaristarieven
Het belang van het notarieel vastgelegd samenlevingscontract is hiermee duidelijk. Dan nu de kosten van een notarieel vastgelegd samenlevingscontract. Daar is niet een eensluidend antwoord op te geven. Notarissen hanteren eigen tarieven dus dat verschilt nogal van elkaar. De ene notaris maakt een samenlevingscontract op voor driehonderd euro, bij de ander moet je vijfhonderd euro betalen of misschien wel bijna duizend euro.
Verschillende afspraken in samenlevingscontracten
Dat is ook afhankelijk van wat je in het samenlevingscontract opgenomen wilt hebben. Als je kiest voor een standaardcontract, is dat goedkoper dan een contract waarin je andere afspraken toevoegt of bepaalde concepten wijzigt. Dan hebben we het over een contract op maat. Daar moet je uiteraard meer voor betalen.
Samenlevingscontract online of offline
Ook bestaat er de mogelijkheid om online een contract op te laten stellen, wat veelal stukken goedkoper is dan een offerte-traject bij een notaris. Dat komt doordat je voor een groot deel het contract zelf regelt en dat scheelt de notaris tijd. Jou scheelt dat in de portemonnee. Voor het ondertekenen moet je wel naar de notaris.
De kosten van een samenlevingscontract in euro’s
Wil je toch concrete bedragen horen? NuNotariaat is het grootste notarisnetwerk. Volgens deze organisatie kost het online organiseren van een samenlevingscontract bijna 200 euro en de laagste offline tarieven blijken gemiddeld op bijna 400 euro te liggen. Een offerte traject kost tussen de 400 en 700 euro.
Al met al blijkt het verstandig om je goed te laten voorlichten over de kosten en wat je daarvoor krijgt. Daarnaast is het aan jou of je zelfstandig het contract opmaakt of dat je dat samen met een notaris doet. Een en ander is afhankelijk van je persoonlijke situatie en die van je partner. Is er sprake van een koopwoning, een eigen bedrijf, kinderen? Het speelt allemaal een rol bij het zo goed mogelijk (laten) vastleggen van de financiële en juridische afspraken door middel van een samenlevingscontract.