Wat kost een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract klinkt best gewichtig. Toch is het de meest laagdrempelige manier om afspraken binnen een relatie vast te leggen of te laten leggen. Wat het kost, hangt van een aantal zaken af. 

Een samenlevingscontract kun je in principe gratis afsluiten door deze samen op te stellen. Je maakt afspraken met elkaar, pent deze op een A4’tje en zet allebei je handtekening eronder. Klusje geklaard. In de la ermee. 

Het kan op deze manier en zo houd je wat centen in je zak, maar als je het via de notaris regelt kun je bijvoorbeeld ook nog eens samen een huis kopen. Dat klinkt al een stuk meer van deze tijd. Bovendien is het gewoonweg een steviger basis onder je relatie als je een notarieel vastgelegd samenlevingscontract hebt in plaats van dat je dat samen hebt gedaan. Ook aan te raden als er eventueel kinderen komen. 

Wat kost een samenlevingscontract bij de notaris?

Is daarmee de kous af? Nee, want je wilt natuurlijk graag weten wat de kosten zijn als je het door een notaris laat opschrijven en mede laat ondertekenen. In geen geval kan er een vaste prijs worden gegeven voor een notarieel samenlevingscontract. Of je nu een zwak hebt voor een notariskantoor waar zware eiken meubels staan of een kantoor met designmeubels of misschien wel vintage ingericht, het is de notaris zelf die de prijs ervan bepaalt. Ongeacht die inrichting.

Met andere woorden; ga niet op je interieursmaak af, maar op je portemonnee en informeer gericht naar de prijs van het laten opstellen van een contract. Een standaardcontract zal bovendien een andere prijs hebben dan een contract met aanpassingen of helemaal op maat uitgeschreven. En dan is er tegenwoordig ook nog de mogelijkheid van een online contract. 

Is er dan geen gemiddelde prijs te geven? Die bedragen liggen nogal uiteen. Er worden aanbiedingen gedaan voor online contracten van onder de tweehonderd euro. Je kunt offline voor 250 euro een samenlevingscontract laten opmaken, maar het kan ook voor bijna 700 euro of vele euro’s meer. Het hangt dus af van het tarief van de betreffende notaris en de afspraken die je vast laat leggen. 

Wat kost het ontbinden samenlevingscontract?

Al met al nog altijd goedkoper dan een geregistreerd partnerschap of trouwen. Maar je hebt dan ook minder rechten en plichten. Ga je uit elkaar dan is dat zo geregeld, wat je als een voordeel zou kunnen beschouwen. Er komt geen advocaat of rechter aan te pas. Het is dus vrijblijvender en toch is er een juridische basis. Je maakt afspraken over de financiën, de verdeling van de kosten, en eventueel kies je voor een verblijvingsbeding wat betekent dat bij overlijden de gezamenlijke eigendommen automatisch naar de langstlevende partner gaan. Dat is wel zo fijn voor de partner die achterblijft als er sprake is van een gezamenlijk koophuis. Die kan dan in het huis blijven wonen. Is er geen verblijvingsbeding, dan heeft de familie van de overleden partner recht op een deel van dat huis. En dat kan tot veel onrust leiden. Soms moet de partner het huis dan zelfs verkopen omdat hij dat deel niet kan ‘terug’kopen. 

De zorg voor minderjarige kinderen blijft

Blijft er nog staan hoe het zit als er kinderen komen. Dan heeft de vader niet automatisch het ouderlijk gezag. Hij moet het kind erkennen en ouderlijk gezag apart aanvragen. Bij twee partners van hetzelfde geslacht met kinderen gaat het weer anders, dat lees je hier. Ga je uit elkaar dan is er niet zomaar sprake van partneralimentatie. Dat moet je in het samenlevingscontract van tevoren bepalen en vast laten leggen. Er zal wel worden uitgegaan van kinderalimentatie als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Voor partners is er altijd de plicht, ongeacht de vorm van samenwonen, voor een verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen, ook financieel. 

Dit zijn natuurlijk geen kosten waar je in beginsel op rekent. Je hoopt samen gelukkig en oud te worden, maar het is wel belangrijk in een samenlevingscontract zaken op te nemen zodat je daar -mocht het mis gaan- niet over hoeft te discussiëren en al helemaal geen heisa over hoeft te maken. Dat geeft rust en ook dat scheelt in de meeste gevallen flink in de portemonnee.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.