Een samenlevingscontract biedt veel vrijheid als het gaat om wat je juridisch en financieel wilt vastleggen. Je kunt ervoor kiezen om een eigen contract op te stellen met daarin de punten die je goed geregeld wilt hebben. Je kunt er ook voor kiezen een basiscontract erbij te pakken en deze eventueel uit te breiden of te wijzigen op bepaalde punten. Wat zijn die punten eigenlijk?
Wonen
Wonen is een belangrijk aspect in een samenlevingscontract. Dan gaat het erom op wiens naam het koop- of huurhuis komt te staan. Dat kan op beider naam, maar ook op de naam van een van beiden. Die keuze kun je samen maken.
Inboedel
Als je zelf een auto koopt, is die auto van jou. Daar heeft je partner geen recht op bij bijvoorbeeld het einde van de relatie of mocht je te komen overlijden. Bij een overlijden gaat die auto dan naar de familie. Je kunt ervoor kiezen om in het contract op te laten nemen dat alles wat je aanschaft van beiden is (verblijvingsbeding). Of bepaalde zaken apart te laten opnemen als van een van beiden. Het is belangrijk dit helder vast te laten leggen.
Pensioen
Bij een samenlevingscontract gaat het pensioen bij overlijden van een van beiden niet automatisch over naar de overgebleven partner. Wil je dat wel, dan is het belangrijk dit vast te laten leggen.
Kinderen
Komen er kinderen dan heb je als partners niet samen automatisch het ouderlijk gezag. Wil je dat wel dan moet de vader het kind erkennen en het gezag aanvragen.
Erfenis (en kinderen)
Komt een van beiden te overlijden dan wordt naar het samenlevingscontract gekeken waar de bezittingen naartoe gaan. Regel je niets dan gaan de bezittingen naar de familie en in het geval er kinderen zijn, voor een deel naar de kinderen. Die kunnen hun erfdeel opeisen waardoor de overgebleven partner soms genoodzaakt is het huis te verkopen om aan dat bedrag te komen. Een testament kan zo’n vervelende situatie voorkomen. Daarin wordt dan vastgelegd dat alle bezittingen naar de langstlevende partner gaan. Het kind of de kinderen zijn nog wel erfgenaam, maar krijgen het erfdeel pas als de langstlevende partner is overleden.
Relatie eindigt
Als de relatie eindigt dan moet je de bezittingen in overleg verdelen. Iedereen weet dat dit niet altijd gemakkelijk gaat. Daarom is het van tevoren vastleggen van hoe het zou moeten gaan bij het stoppen van de relatie, een beter idee. Je hoeft in ieder geval niet naar de rechter.
Zijn er kinderen dan is het belangrijk om in een samenlevingscontract vast te laten leggen dat er bij het einde van de relatie gezamenlijk voor de kinderen wordt gezorgd, vastgelegd in een ouderschapsplan. Dat kan veel onduidelijkheid wegnemen mocht het ooit zover komen.