Wat kun je verwachten wanneer je voor het eerst gaat samenwonen?

Wanneer twee mensen gaan samenwonen is dat natuurlijk hartstikke leuk. Vooral wanneer je dolverliefd op elkaar bent is het heerlijk dat je eindelijk samen gaat slapen en samen wakker wordt. Maar wanneer je die roze bril na een tijdje afzet kan je toch tegen dingen aanlopen waar je van tevoren misschien niet goed over na had gedacht. 

Een eerlijke verdeling van het huishouden

Je kunt nog zo verliefd op elkaar zijn; als je bij elkaar intrekt en er ineens achter komt dat hij zijn ondergoed inclusief remsporen gewoon op de grond in de slaapkamer laat liggen of dat zij het doucheputje telkens verstopt met haar lange haren (en ze er niet uithaalt) kan dat toch voor strubbelingen zorgen. Veel mensen vinden het immers best lastig om aangesproken te worden op hun gedrag maar iemand waar je dol op bent aanspreken is ook niet makkelijk. Maak daarom duidelijke afspraken over de manier waarop jullie het huishouden gaan besturen. Wie doet wat en wat verwachten jullie van elkaar? Probeer gebruik te maken van ieders talenten. De een is misschien beter in het doen van de boodschappen en de ander kan beter dweilen. Sta jij te zingen tijdens de afwas terwijl de ander dat mopperend doet. Ruil het dan tegen een ander klusje waar jij van baalt.

Wie betaalt wat?

Geld is een onderwerp dat vaak tot ruzies leidt bij stellen. Vooral wanneer er van tevoren geen duidelijke afspraken over gemaakt zijn en de financiële situatie, samen en individueel niet goed inzichtelijk is. De financiën zijn niet zo’n sexy onderwerp misschien, maar toch is het heel belangrijk dat je hier samen goed over praat en over nadenkt. Wat vinden jullie een eerlijke verdeling? Wordt alles fiftyfifty gedeeld? Of betaald de een meer omdat hij of zij ook meer verdient? Alles op een rekening of allebei een eigen? Het belangrijkste is dat je het goed met elkaar doorspreekt zodat je het samen op een rijtje hebt en je ook zeker weet dat alle rekeningen betaald worden. 

Even oefenen

Een goede manier om alvast eventjes te ervaren hoe het is om samen te wonen, is door eerst eens een trialrun te doen. Trek eens voor een week of een dag of tien bij een van beiden in. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar de kans is groot dat je al samen in wat situaties komt die gespreksstof opleveren. 

Studio sport of boer zoekt vrouw?

Als je in het begin nog verliefd samen op de bank tegen elkaar aan hangt maakt het natuurlijk geen bal uit wat er op tv is want je hebt alleen oog voor elkaar. Maar na een poosje merk je dat je weer toe bent aan je eigen dingen. Keek je vroeger op zondagavond naar Boer zoekt Vrouw, moet hij weer zo nodig voetbal kijken. Ineens irriteer je je mateloos aan de manier waarop zij alle ruimte inneemt op de bank. Dan is het belangrijk dat je elkaar ook de ruimte geeft. Neem je laptop gewoon mee naar bed en kijk jouw programma daar, of spreek af het de week erna om te draaien. 

Uit de sleur

Ga je net samenwonen dan voelt het als het grootste paradijs om lekker met zijn tweeën in thuispak wat om te lummelen in huis en de dag voorbij te zien glijden. Maar na een poosje wordt dat ook allemaal weer normaal. Je loopt dan al gauw het risico om in een sleur terecht te komen. Het is belangrijk om allebei moeite te blijven doen voor de ander. Samen op de bank hangen met pizza is wel heel relaxed misschien, maar het is nu gewoon thuis zijn, geen date. Blijf er ook samen op uit gaan voor een echte datenight. 

Kies voor een samenlevingscontract

Wanneer je het samenwonen van tevoren goed hebt doorgesproken, op een rijtje hebt gezet en afspraken hebt gemaakt voor de toekomst, ook als die misschien minder rooskleurig is, kan dit rust geven. Maar een samenlevingscontract schept vooral duidelijkheid op het moment dat jullie toch niet de beste huisgenoten blijken te zijn. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.