Wat staat er in een samenlevingscontract?

Als je op het punt staat samen te gaan wonen, is de grootste keuze gemaakt. Maar direct erna volgt er nog eentje: ga je het samenwonen juridisch vastleggen en hoe? Wie niet kiest voor trouwen of geregistreerd partnerschap komt bij een samenlevingscontract uit. Wat betekent dit?

Dit betekent dat er veel helderheid wordt geschapen over een flink aantal zaken. We zetten ze voor je een op rij.

Financiën

Wie betaalt wat? Daar komt het in het kort op neer. Je legt afspraken vast over wie de vaste lasten betaalt, de kosten van een huur- of koopwoning, de kosten voor de boodschappen, de auto en ga zo maar door. Dat kun je allemaal samen op je nemen of verdelen.

Kinderen

Als er kinderen komen dan is de moeder de gezaghebbende. Willen jullie dat samen zijn, dan is het belangrijk dat de vader het kind eerst erkent en vervolgens samen met de moeder via de rechtbank het gezag aanvraagt.

Spullen

In het samenlevingscontract kun je vastleggen van wie de meubels zijn, de auto enzovoorts. Soms brengt iemand familiestukken in. Vaak worden gezamenlijk spullen gekocht. Is het dan zo belangrijk van wie dat is als je samen bent? Misschien op dat moment niet, maar wel als er minder leuke dingen gebeuren.

- Uit elkaar

Als je uit elkaar gaat, wordt de inboedel verdeeld. Maar hoe? Wie neemt wat mee? Wil je dat familiestuk weer meehebben? Dat kun je vastleggen in een contract.

Het is dan belangrijk hoe de zorg voor de kinderen verloopt. In een samenlevingscontract leg je vast waar de kinderen verblijven als je uit elkaar bent, hoe de kosten worden verdeeld van levensonderhoud, sportclubjes, schoolkosten en dergelijke.

- Bij overlijden

Bij overlijden spelen er andere zaken een rol. Regel je niets dan gaan de spullen van de overleden partner naar de erfgenamen en dat zijn veelal de ouders of broers en zussen. (mits er geen kinderen zijn). Wil je dat je partner alle spullen kan houden dan is het belangrijk een verblijfsbeding in het samenlevingscontract op te laten nemen. Dan gaan de spullen automatisch over naar de langstlevende partner.

De kinderen erven een legitieme portie bij overlijden van een van de ouders. In sommige gevallen is dat een zodanig geldbedrag dat de partner die achterblijft daardoor in de problemen komt en bijvoorbeeld het huis moet verkopen om aan dat bedrag te komen. Dat huis maakt immers deel uit van de erfenis. Dit is te voorkomen door een testament op te maken. Dan kun je de partner tot erfgenaam maken. Dan moet het kind wachten op zijn of haar erfdeel als de andere (stief)ouder overlijdt.

Notaris

Het is niet gratis, maar een samenlevingscontract kun je bij een notaris laten opstellen van vastleggen. Voor sommige instanties zoals een hypotheekverstrekker kan dat belangrijk zijn. Zoiets kost een paar honderd euro, afhankelijk van hoe uitgebreid het contract wordt en bij welke notaris je terecht komt. Zij hanteren verschillende tarieven. Laat je ook een testament opmaken dan kan het financieel gunstig zijn dat in één keer te doen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Sunset

Samenlevingscontract nodig?

Willen jullie een samenlevingscontract op laten stellen en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een samenlevingscontract?

Willen jullie graag meer weten over het op laten stellen van een samenlevingscontract? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Businessman Coffee

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.