Wat zet je in een samenlevingscontract?

Als je besloten hebt samen verder door het leven te gaan, kun je kiezen voor het meest laagdrempelige contract om de relatie te bezegelen: een samenlevingscontract. Daar zet je belangrijke afspraken in die je samen maakt. Ofwel met of zonder notaris. 

Een samenlevingscontract is in principe een standaardcontract waar je allerlei aanpassingen op kunt maken. Daarentegen kan een samenlevingscontract ook een A4’tje zijn waarop je samen een aantal afspraken schrijft die je belangrijk vindt. 

Het is noodzakelijk dat contract, het A4’tje of het (aangepaste) standaardcontract, samen te ondertekenen en kies je ervoor deze bij een notaris op te laten maken, dan zet de notaris er ook zijn handtekening onder. Dat laatste kan belangrijk zijn bij het kopen van een huis. De hypotheekverstrekker zal vragen naar een notarieel contract.

Het samenlevingscontract is ten opzichte van trouwen en een geregistreerd partnerschap het meest laagdrempelige contract. Je hebt er verder niemand bij nodig. Geen getuigen, maar naar keuze dus wel die notaris. 

Wat staat er in een samenlevingscontract?

In zijn algemeenheid zet je de volgende items in een samenlevingscontract:

-de verdeling van de woonlasten (huur of koop)

-de verdeling van huishoudelijke kosten (boodschappen)

-wie gas, water en licht betaalt

-wie verzekeringen afsluit en betaalt

-welke bankrekeningen je afsluit (zelfstandig en/of gezamenlijk)

-wat er met de inboedel en het huis gebeurt als je uit elkaar gaat

-wat er financieel geregeld moet worden als een van beiden overlijdt

-hoe ga je om met eigen spullen en gezamenlijke spullen

-hoe regel je beider pensioen (bij uit elkaar gaan of overlijden)?

-hoe ga je in verschillende situaties om met spaargeld en eventuele schulden

-wat spreek je af over de opvoeding van eventuele kinderen

-wat spreek je af over de zorg voor kinderen als je uit elkaar gaat?

Over al deze aspecten moet je nadenken en er een besluit over nemen. De dagelijkse financiën komen steeds terug en het is fijn als daar helderheid over is. Neem je bijvoorbeeld een gezamenlijke bankrekening en stort je daar beiden naar draagkracht een bedrag op om de boodschappen en de verzekeringen van te betalen? Of doe je dat anders. 

Verblijvingsbeding afsluiten

Zet je het huur- of koophuis op één naam of op beider naam en wat zijn daarvan de consequenties. Als het huis op naam van één partner staat, heeft de ander geen rechten wat betreft het huis als je uit elkaar gaat of één van beiden overlijdt. Wil je dat voorkomen dan kan het verstandig zijn het huis op beider naam te zetten. Je kunt daarbij ook nog een verblijvingsbeding afsluiten wat betekent dat de langstlevende partner alle gezamenlijke bezittingen mag houden. Dat geldt dan ook voor het huis als dat op naam van allebei staat. 

Je zou uit bovenstaande kunnen opmaken dat je eigenlijk alleen maar een samenlevingscontract afsluit voor het geval er iets misgaat, als je uit elkaar gaat of als één van beiden overlijdt. Dat is voor een deel wel waar, maar er zijn ook nog die dagelijks terugkerende financiële beslommeringen waar je geen gedoe over hoeft te hebben als je daar goede afspraken over maakt en deze vast laat leggen in een notarieel contract. Of zelfs als je een eigen contract maakt en dat samen ondertekent. 

Wat kost een samenlevingscontract?

Moeilijk is het eigenlijk niet en het geeft een goede financiële en juridische basis onder je relatie. De stap naar een notaris is snel gemaakt en je kunt er zelfs voor kiezen om online je samenlevingscontract op te stellen. Vervolgens maak je direct een afspraak om deze met en bij de notaris te ondertekenen. Dan heb je een notarieel contract dat je nodig hebt als je samen een huis wilt kopen. Een hypotheekverstrekker zal daar namelijk naar vragen. Zo’n online contract kost je niet al te veel geld. Wil je meer informatie en toch graag met de notaris erbij het contract opstellen dan moet je rekenen op een paar honderd euro. Wat de kosten exact zijn is niet te zeggen omdat iedere notaris er zijn eigen tarieven op na houdt en een en ander ook afhangt van welke je afspraken je samen in het contract wilt zetten. Houd je het bij het standaardcontract of vul je aan, streep je weg en verander je bepaalde standaarden. Laat je daarom goed informeren en maak gezamenlijk de juiste afspraken die passen bij de manier waarop jullie samen door het leven willen gaan. 





Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.