Welke kleding draag je bij een geregistreerd partnerschap?

Wat je als aanstaande echtelieden draagt bij een huwelijk is niet zo ingewikkeld, al zijn daar natuurlijk ook allerlei varianten te bedenken. Maar bij een traditionele bruiloft wordt er getrouwd in een bruidsjurk of trouwjurk en een trouwpak. Hoewel een geregistreerd partnerschap voor de wet vrijwel hetzelfde is als een huwelijk is de kledingkeuze tijdens de ceremonie toch vaak anders.

Wat doe je aan bij een geregistreerd partnerschap?

Het hele korte antwoord? Wat je maar wilt! Al moet het natuurlijk in het algemeen wel een acceptabele, niet aanstootgevende outfit zijn. Waar de meeste mensen die gaan trouwen kiezen voor klassiek; een bruidsjurk en een trouwpak kiezen de meeste mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan daar juist niet voor. Dat is op zich ook wel logisch, want anders zouden ze eerder voor een huwelijk gekozen hebben. Evengoed mag je ook een geregistreerd partnerschap gewoon in een trouwkleding aangaan, als jij dat wilt. Maar waar kiezen de meeste mensen dan wel voor?

Lekker casual gekleed bij geregistreerd partnerschap

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk of een samenlevingscontract. Maar een van die redenen is dat mensen nog niet klaar zijn voor een huwelijk en bruiloft, en wel de zaken goed geregeld willen hebben op papier bijvoorbeeld omdat er een huis gekocht wordt of er een kindje op komst is. Of omdat je gewoon niet zoveel met het huwelijk hebt, het liever allemaal casual wilt houden, maar de relatie wel graag officieel wilt maken. Het voordeel van het aangaan van een geregistreerd partnerschap is dat niemand gek opkijkt wanneer je dat in je spijkerbroek en casual shirtje doet of in een vrolijk, maar niet heel opvallend of bijzonder jurkje. Op die manier maak je wat toch een formeel moment is juist wat informeler. 

Formeel en net gekleed bij geregistreerd partnerschap

Als je juist de formaliteit van de situatie wilt benadrukken kun je er ook voor kiezen om wel speciale aandacht te besteden aan de kleding die je draagt tijdens de ceremonie voor een geregistreerd partnerschap. Kies dan bijvoorbeeld voor nette schoenen en een tweedelig maatpak, of een heren pantalon met een chique overhemd. Dames kunnen kiezen voor een feestelijke jurk die past bij het seizoen. 

Een goede match!

Wanneer je samen een geregistreerd partnerschap aangaat ben je natuurlijk al een goede match, maar het is wel leuk als je dit op de dag qua outfit ook bent. Leuk om elkaar te verrassen met een prachtige look, maar wel handig om van tevoren een beetje met elkaar af te stemmen welke richting je kiest zodat de een niet heel erg overdressed is of de ander zich een slons voelt. Ook is het fijn als je qua kleur niet met elkaar vloekt. 

Wat draag je als je gast bent bij een geregistreerd partnerschap?

Doorgaans zul je tijdens de ceremonie van een geregistreerd partnerschap prima kunnen dragen wat je ook als gast naar een trouwerij zou dragen. Dat is dus een nette en feestelijke, maar niet te opvallende outfit. Maar twijfel je over de dresscode vraag het dan gerust even na bij een van de aanstaande partners.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.