Welke landen erkennen een geregistreerd partnerschap niet?

In Nederland, en in veel andere EU-landen kun je naast het huwelijk ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap om jullie relatie officieel te maken en middels een contract bepaalde zaken goed te regelen. Het geregistreerd partnerschap lijkt veel op het huwelijk, maar er zijn toch een aantal verschillen. Een van die verschillen is dat het geregistreerd partnerschap niet in alle landen erkend wordt. Dat betekent dat jullie relatievorm en de bijbehorende afspraken niet rechtsgeldig zijn. 

 

Geregistreerd partnerschap binnen de EU

Sinds 1998 kun je in Nederland kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Dit alternatief voor een huwelijk werd destijds ingevoerd zodat ook mensen van hetzelfde geslacht hun relatie officieel konden vastleggen. Slechts drie jaar na de invoering van het geregistreerd partnerschap konden stellen van dezelfde sekse ook in het huwelijk treden, maar het geregistreerd partnerschap bleef een optie voor iedereen die wel een relatie wilde vastleggen zonder in het huwelijksbootje te stappen.

Ook in veel andere EU landen werd het mogelijk een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar deze relatievorm is niet overal beschikbaar of erkend en de rechten van een geregistreerd partner zijn ook niet in ieder land hetzelfde. Met name welke bezittingen van wie zijn en het recht op alimentatie kan per land verschillen. Vooral wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland of in het buitenland een geregistreerd partnerschap wilt aangaan is het verstandig je hier goed in te verdiepen.

In deze EU-landen wordt het geregistreerd partnerschap niet erkend

Onder de EU-landen waar het geregistreerd partnerschap niet erkend wordt vallen;

  • Bulgarije
  • Letland
  • Litouwen
  • Polen
  • Roemenië
  • Slowakije

Emigreren naar een EU-land dat geregistreerd partnerschap niet erkend

Wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt en wilt emigreren naar een EU -land dat een geregistreerd partnerschap niet erkend is er niet meteen een probleem. Hoewel deze burgerlijke staat niet erkend wordt, ziet men een geregistreerd partnerschap wel als een aantoonbare duurzame relatie. Dat betekent dat een emigratie gewoon mogelijk is. Het betekent echter wel dat de rechten en plichten die in Nederland bij het geregistreerd partnerschap horen niet meer geldig zijn. Dat kan van invloed zijn wanneer jullie uit elkaar gaan of in het geval van overlijden.

Geregistreerd partnerschap in landen buiten de EU

Ga je emigreren naar een land buiten de EU of woon je al in het buitenland en wil je een geregistreerd partnerschap aangaan dan is het belangrijk om te weten of en hoe deze relatievorm wordt erkend. Om hierachter te komen kun je het beste contact opnemen met de Nederlandse ambassade of consulaat. Op die manier kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.