Zo maak je van samenwonen een succes

Het is eindelijk zover! Je gaat samen wonen met je lief! Of je hier nu samen lang over nagedacht hebt, of je hier halsoverkop in stort, het is een groot avontuur dat je samen aangaat. Hartstikke leuk, maar misschien ook wel een beetje spannend en onwennig. Ineens deel je samen een bed, een badkamer, toilet, een huis! Ongetwijfeld kom je samen ook voor uitdagingen te staan. Hoe maak je er met zijn tweeën een groot succes van?

Pick your battles

In het begin is alles natuurlijk rozengeur en maneschijn. Maar na een poosje samenwonen is het onvermijdelijk dat er irritaties komen. Zij doet de dop niet weer terug op de tandpasta, hij blijft maar afval in de prullenbak proppen die overduidelijk al vol is. Dat werkt op je zenuwen als je met je ochtendhumeur uit bed stapt of net thuiskomt van een lange werkdag of studiedag. Natuurlijk is het belangrijk om dit soort dingen met elkaar te bespreken. Maar kies hier wel het juiste moment voor en ga er geen ruzie over maken. Want dit zijn, hoe irritant ook, futiliteiten. Ga je de hele tijd op elkaar zitten vitten over dit soort onderwerpen dan is dat niet bevorderlijk voor de sfeer in huis. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je alles maar gewoon moet slikken, maar de boodschap is pick your battles, accepteer elkaars onhebbelijkheden en maak er geen halszaak van.

Communicatie

In elke relatie is een gebrek aan of een verkeerde manier van communiceren vaak de oorzaak voor veel problemen. Vrouwen die denken dat mannen wel kunnen raden wat ze denken, mannen die niet luisteren maar alleen oplossingen aandragen; met elkaar praten is soms een waar mijnenveld als je niet weet wat je aan het doen bent. Als je met elkaar in een huis woont wordt communicatie nog belangrijker om alles in goede banen te leiden. Praat daarom met elkaar. Zit je iets dwars blijf daar dan niet mee rondlopen of wacht niet tot de ander er iets over zegt, maar bespreek het. Wanneer je dat op een rustige manier doet, waarbij je bij je eigen gevoel blijft zul je merken dat de ander het helemaal niet erg vindt en bereid is om je te helpen. Ben je van plan om te gaan samenwonen dan is het ook slim om van tevoren met elkaar te bespreken wat jullie verwachtingen zijn, zodat je alvast weet of jullie op een lijn zitten. 

Datenight

Datenight? Hoezo? Als je gaat samenwonen is elke avond toch datenight? Nou, niet helemaal. Zo voelt het in het begin misschien. Maar al gauw hervat je allebei het gewone, overvolle leven weer. Heb je het allebei druk met werk en sociale contacten en zit je ’s avonds vaak samen moe onder een kleedje op de bank te Netflixen. Ook fijn, maar om je relatie fris te houden is het wel belangrijk om elkaar zo nu en dan ook de onverdeelde aandacht te geven en samen iets leuks te gaan doen. Buiten de deur. Pak regelmatig een bioscoopje, ga lekker uit eten of doe samen iets wat jullie allebei nog nooit gedaan hebben.

Gunfactor

Een van de belangrijkste dingen om een succes te maken van samenwonen, is door elkaar iets te gunnen. Gun elkaar de ruimte om ook afzonderlijk van elkaar dingen te ondernemen, gun elkaar eigen vriendschappen, tijd alleen, eigen hobby’s, en eigen meningen. Wanneer je elkaar dingen gunt zonder afgunstig te zijn zul je merken dat je juist dichterbij elkaar komt.

Alles goed geregeld

Om ervoor te zorgen dat het samenwonen een succes wordt is het belangrijk dat je samen alles goed voor elkaar en op een rijtje hebt. Hoe zit het met jullie financiën, wie betaalt wat, wat gaat erin en wat komt er uit, wat doen jullie als de koelkast stuk gaat, allebei een eigen rekening, eentje samen of samen én apart? En hoe zit het met verzekeringen? Wanneer je dit soort, misschien saaie, maar wel noodzakelijke onderwerpen hebt besproken en duidelijk hebt voorkom je daarmee gedoe. Dat is ook precies de reden waarom mensen ervoor kiezen een samenlevingscontract op te stellen. Door vast te leggen en samen te bespreken hoe je het allemaal gaat organiseren, ook wanneer het géén succes wordt, kun je een hoop geruzie voorkomen.

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.